In 3 stappen naar fikse geldbesparingen

Een keer een drankje minder bestellen, niet een broodje halen maar een lunchpakketje maken, een uitstapje minder: het zijn geldbesparingen die we allemaal wel kennen.

De methoden werken om geld te besparen, maar zijn uiteindelijk ook handelingen die niet voor niets bestaan: uit gemak of plezier drinken we toch dat extra drankje, halen we dat broodje of maken we een uitstapje.

Daarom zijn deze besparingskansen niet per definitie de beste kansen om geld te besparen. Met iets meer werk kun je structureel veel meer geld besparen, zonder dat het ten kosten gaat van je leefplezier en -gemak.

1. Elektriciteit besparen met apparaten

Probeer het aantal elektrische apparaten in huis een keer te tellen, en je raakt al snel de tel kwijt. We kunnen niet zonder elektriciteit, logisch, maar kunnen wel minder gebruiken.

Oude apparaten kunnen vervangen worden voor zuinigere apparaten. Geloof het of niet, in veel gevallen heb je de investering van een nieuw exemplaar vrij snel terugverdiend.

De verlichting in huis is hierbij een belangrijke. In vrijwel ieder huis vinden we nog altijd één of enkele gloeilampen, terwijl deze al lang niet meer verkocht worden.

Sterker nog, ook spaarlampen zijn niet meer de zuinigste lampen, dat zijn LED-lampen. LED-lampen hadden lang de naam van ongezellig en daarmee ongeschikt voor een woning, maar die tijd is voorbij: alles is mogelijk met LED.

2. Loop je verzekeringen na

Er zijn weinig landen op de wereld waar meer wordt uitgegeven aan verzekeringen. Dat is niet perse slecht, want een verzekering biedt een gevoel van veiligheid en vormt een (financieel) vangnet bij onvoorziene tegenslagen.

Tegelijkertijd zijn er ook verzekeringen die daadwerkelijk onnodig zijn in sommige situaties of veel goedkoper kunnen.

Een voorbeeld is de telefoonverzekering die je telefoon verzekert tegen diefstal en verlies. Heb je ook een inboedelverzekering, dan is de telefoon onder de inboedelverzekering doorgaans al verzekerd, ook buitenshuis.

Een ander voorbeeld is de autoverzekering, verplicht voor iedere auto-bezitter. Ga je aan autoverzekering vergelijken met een willekeurige andere autoverzekering, dan vallen verschillen in premie al snel op.

De hoogte van de premie hangt van allerlei factoren af en de goedkoopste autoverzekering van Nederland is niet ook per definitie de beste autoverzekering, maar geld besparen op je autoverzekering is in heel veel gevallen wel mogelijk.

3. Eigen huis? Verduurzaam!

Door je huis goed te isoleren kun je op jaarbasis gigantische bedragen besparen. Het verschilt sterk per woning wat er mogelijk is, maar isoleren zit al in kleine zaken als goede kozijnen, tochtstrips en het gebruik van een borstelstrip onder deuren.

De geldbesparing die dit oplevert kan tot in de honderden euro’s per jaar lopen.

Daarnaast kun je de woning verder duurzaam maken door zonnepanelen te overwegen. De tijd dat je nog maar moest zien of je de investering kon terugverdienen en vooral zonnepanelen nam uit moreel oogpunt, is al lang voorbij. De meeste eigenaren van zonnepanelen hebben de investering binnen tien jaar volledig terugverdiend.

Tel uit je winst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *