Waar moet je op letten bij het kiezen van een buitenboordmotor?

De lente is weer begonnen en het eerste weekend met prachtig mooi weer is inmiddels achter de rug. Dit was natuurlijk een ideaal moment om weer eens je motorboot tevoorschijn te halen. Want wat is er nu lekkerder dan een stukje varen in de heerlijke lentezon? Nu kan het zijn dat je boot toe is aan een nieuwe buitenboordmotor. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een buitenboordmotor?

Type boot

Allereerst hangt het er natuurlijk vanaf wat voor soort boot je hebt. Een sloep vraagt bijvoorbeeld een andere motor dan een rubberboot. Voor het eerste type boot is een stille en duurzame motor met hoogstens 20 pk aan te raden, terwijl een rubberboot aan 10 pk wel genoeg heeft. Grotere boten hebben logischerwijs een krachtige buitenboordmotor nodig.

Naast vermogen zijn er nog een aantal factoren van belang. Hoe lang moet de staart van de motor bijvoorbeeld zijn? Dit verschilt ook per type boot. Heb je een snelle boot waarmee je echt over het water scheert, dan moet de staart niet te lang zijn. Dit is wel het geval voor bijvoorbeeld een groot zeilschip.

En welke schroef kies je voor je buitenboordmotor? Dit hangt er vanaf wat voor prestaties je wilt dat je motorboot heeft. Wil je een hoge topsnelheid of juist veel voortstuwingskracht? Een specialist kan je precies vertellen hoeveel bladen, welke soort bladen en wat voor diameter je schroef nodig heeft.

Benzine of elektrisch?

Een andere belangrijke overweging is of je kiest voor een benzinemotor of een elektrische buitenboordmotor. Beide varianten hebben zo hun voor- en nadelen. Zo is een elektrische motor, niet geheel verrassend, beter voor het milieu. Daartegenover staat het prijskaartje: van oudsher is een elektrische motor duurder dan een exemplaar dat op benzine draait (al is dit langzaam aan het veranderen). Bovendien heeft een benzinemotor een veel verder bereik: je kunt er zorgeloos urenlange tochten mee maken.

Maar het is niet voor niets dat de elektronische variant aan een opmars bezig is. Deze is bijvoorbeeld een stuk lichter en daarmee ook veel handzamer. Niet alleen is een elektrische motor lichter, hij is ook een stuk stiller. Ideaal dus als je tijdens je boottocht optimaal wilt genieten van de natuur en de rust op het water. Daarnaast is hij ook onderhoudsvriendelijker dan een traditionele buitenboordmotor.

Buitenboordmotor specialist

Heb je advies nodig bij het kiezen van de juiste buitenboordmotor? Neem dan contact op met een buitenboordmotor specialist. Zo’n motor is natuurlijk een aardige investering, dus het is belangrijk dat je een weloverwogen beslissing neemt. Veel vaarplezier dit jaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *