Geen inspiratie voor een dagje uit? Aan deze historische steden heb je waarschijnlijk nog niet gedacht!

Nederland heeft cultuur en historie in overvloed waar je, als je goed kijkt, in zo veel knusse dorpjes en steden van kunt genieten. Natuurlijk kennen we de grote musea en andere bekende tripjes, maar aan de volgende historie-rijke dorpen en stadjes heb je waarschijnlijk nog niet gedacht. Bezoek ze eens en laat je verwonderen!

 

  1. De witte stad Thorn in Limburg heeft deze naam gekregen door de witte huizen en gevels. In het jaar 990 is dit prachtige stadje ontstaan. Waarom de huisjes wit zijn? Dát is een leuk weetje. In de 18e eeuw werd de belasting namelijk geheven over de grootte van de ramen. Ja, echt. De armeren in het dorp metselden toen de ramen dicht en verbloemde dit met witte lak. De witte huizen zijn vandaag de dag nog steeds een ware trekpleister.

 

  1. Wanneer je de technologie en drukte van vandaag even volledig wilt ontduiken, is Orvelte in Drenthe een interessante tip. Orvelte is rond de 23e eeuw ontstaan en is nu een dorp van 82 (ja, 82!) inwoners. Wat er zo bijzonder aan is? Het dorp is als het ware een openlucht museum. Je kunt hier zien en ervaren hoe men vroeger leefde. Nog eens educatief ook! Je kunt namelijk een kijkje nemen in een echte houtzagerij, smederij, glasblazerij, klompenmakerij én kaasmakerij.

 

  1. Gorinchem in Zuid-Holland is wellicht een stad die je alleen kent van de verkeersborden en file’s. Zonde! Want heb je de oude binnenstad al eens bezocht? Deze is omringd door een eeuwenoude vestingwal. Wanneer je een wandeling over deze stadswallen maakt, zul je in elke uithoek een stukje historie tegenkomen. Op de markt kun je er tussendoor een heerlijk kopje koffie drinken en als je geluk hebt, kom je Hugo de Groot nog tegen ook ;). Op de levendige markt is namelijk het Hugo de Groot poortje te vinden. Dé plek waar meneer de Groot na zijn ontsnapping in de boekenkist naartoe werd gebracht. Compleet vermomd kwam Hugo door dit deurtje weer naar buiten. Aan 1 dag Gorinchem niet genoeg of wil je de volgende dag gemakkelijk doorreizen naar een grote omliggende stad? Overnacht dan authentiek en in sfeer bij een bed & breakfast in Gorinchem. Sfeervol overnachten en de volgende ochtend een goed verzorgd ontbijt en je kunt er weer tegen aan!

 

  1. Hou je wel van een borreltje op zijn tijd? Dan is Doesburg in Gelderland eens wat leuks om mee te maken. Doesburg beschikt namelijk over de oudste horecagelegenheid van Nederland: De Waag. Het gebouw zelf spreekt al boekdelen, maar binnen zul je het ook zeker ervaren. Wanneer je van speciaalbier houdt, is dit zeker een plek voor jou! Tip! Doesburg is zeker ‘s zomers een bezoekje waard. Hier kun je na je bezoekje aan De Waag aansluiten bij het levendige straatfestival.

Op zoek naar een zonvakantie, last minute of all-inclusive naar de Spaanse Costa Brava?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *